Rtech - Pyöräilyn erikoisliike logo
Sisäänkirjautumiskuvake

OSTOSKORI

Koulumatkapyöräilyn aapinen


2.8.2022


Koulujen syyslukukauden alku lähenee, ja onkin aika miettiä, kuinka lapsi tulee kouluun kulkemaan. Liikenneturvan koululaiskyselyssä lapset nimesivät pyöräilyn jalankulun ohella mieluisimmaksi tavaksi taittaa koulumatkaa, ja nuorena aloitettu aktiivinen pyöräily toimii hyvänä perustana liikunnalliselle elämäntavalle varttuneempanakin. Pyöräily kannattaakin sijoittaa listan kärkipäähän harkittaessa oman lapsen koulutien kulkemiseen parhaiten soveltuvaa kulkutapaa.

Lapsi ylittää sillan koulumatkalla.

Pyöräileminen kouluun on turvallista ja terveellistä

Koulumatkapyöräily on näppärä tapa ujuttaa liikuntaa alakoululaisen päiväohjelmaan. Nykyaikana harva lapsi saa tarpeeksi liikuntaa, ja koulumatkapyöräily on loistava lääke tähän vaivaan: vartin koulumatka edestakaisin täyttää jo lähes puolet alakouluikäisen lapsen päivän vähimmäisliikuntasuosituksesta. Lisäksi koulumatkansa pyöräilleet lapset ovat tutkitusti aktiivisempia liikkujia aikuisiälläkin. Kunnon ohella aamulla pyöräilty koulumatka parantaa mm. keskittymiskykyä koulupäivän aikana.


Paitsi tervellistä, on koulumatkan kulkeminen polkupyörällä on myös turvallista. Vakuutusyhtiöiden tilastoista tehdyn tutkimuksen mukaan onnettomuusriski polkupyörällä kuljetulla koulumatkalla on suunnilleen yhtä suuri kuin vanhempien kyydillä, koulukuljetuksella tai bussilla kuljettuna. Harvoista loukkaantumisistakin 98 % on lieviä. Yleisimpiin urheiluharrastuksiin kuten jalkapalloon ja salibandyyn verrattuna loukkaantumisriski koulumatkapyöräilyssä on vain prosentin murto-osia.


Usein käsitys pyöräilyn vaarallisuudesta on siis virheellinen, ja on hyvä muistaa, ettei itsenäistä kulkemista opi kuin harjoittelemalla. Jos lapsen pyöräilyturvallisuus kaikesta huolimatta huolestuttaa, kannattaa selvittää, olisiko esimerkiksi vanhempainyhdistyksen kautta mahdollista käynnistää ns. pyöräilevä koulubussi -toimintaa, jossa lapset yhdessä pyöräilevät koulumatkan tietyn reitin ja aikataulun mukaisesti aikuisen johdolla.


Parhaiten lapsen kykyä kulkea koulumatkat turvallisesti pyörällä pystyy arvioimaan lapsen oma huoltaja. Koulu ei voi kieltää koulumatkojen kulkemista polkupyörällä pienimmiltäkään oppilailta — korkeintaan suositella muita liikkumistapoja. Välttämättä tällaista suositusta ei kuitenkaan kannata täysin ohittaa olankohautuksella, vaan voi olla järkevää pyrkiä selvittämään, mikä syy koulun suosituksen taustalla on ja kuinka se oman lapsen kulkemiseen vaikuttaa. On myös hyvä tiedostaa, että tutkimustenkin mukaan lapsen kuljettaminen autolla kouluun ruokkii koulumatkojen turvallisuutta heikentävää kierrettä: usein suurimman riskin koulumatkalla muodostavat lastaan autolla kouluun saattavat huoltajat.

Kaksi lasta pyöräilee koulumatkaa.

Lapsen pyöräilytaidot haltuun

Koulumatkan ei tulisi olla lapsen ensimmäinen pyörämatka, vaan polkemisen olisi hyvä olla tuttua jo etukäteen. Lisää varmuutta kulkemiseen saa esimerkiksi perheen yhteisellä pyöräretkellä lähimmälle nuotiopaikalle. Samalla lapsi näkee vanhempiensa esimerkistä, kuinka pyöräily voi muodostua elinikäiseksi harrastukseksi. Pyöräilyharrastukseen on hyvä lisätä myös hiukan leikkisyyttä: tylsien koulumatkojen vastapainoksi voi esimerkiksi järjestää huoltajien ja lapsen kavereiden kanssa pujottelukilpailun tai vaikkapa aika-ajot korttelin ympäri.


Ennen kuin lapsi alkaa pyöräillä koulumatkaa itsenäisesti, on matka hyvä taittaa yhdessä huoltajan kanssa muutamaan kertaan, jotta reitti tulee lapselle tutuksi. Kesälomalla, viikonloppuisin tai iltaisin suoritettavan ennakkoharjoittelun lisäksi aikuisen olisi hyvä olla tarkkailemassa lapsen kulkemista myös ensimmäisillä oikeilla koulumatkoilla. Tällöin huoltaja pääsee näkemään, kuinka esimerkiksi koulukavereiden seura vaikuttaa lapsen kulkemiseen ja millaisen ruuhkan autolla lapsiaan kouluun tuovat vanhemmat reitille muodostavat.


Koulumatkareittiä suunnitellessa kannattaa suosia alikulkutunneleita suojateiden sijaan ja liikennevalo-ohjattuja risteyksiä ohjaamattomien risteysten sijaan. Reitti kannattaa pyrkiä valitsemaan siten, että lapsi pääsee pyöräilemään autoista erotetulla kevyen liikenteen väylällä mahdollisimman suuren osan matkasta. Tiet on syytä opettaa ylittämään aina pyörää taluttaen — monelle autoilijallakin polkupyöriä koskevat väistämissäännöt ovat vielä epäselviä, joten vaikka lapsi säännöt hallitsisikin, on tien ylittäminen taluttaen aina varmemmin turvallista. Varsinaisen liikenteessä toimimisen opettelun ohella kannattaa käydä läpi, kuinka toimitaan esimerkiksi, jos pyörän kumi puhkeaa kesken matkan tai pyörällä sattuu kaatumaan.

Koulumatka pyöräillään alkuun huoltajan kanssa.

Polkupyörän ja varusteiden valitseminen lapselle

Koulumatkapyöräilyn ja polkupyöräharrastuksen aloittaminen edellyttää luonnollisesti oman polkupyörän hankkimista lapselle. Ensimmäiseksi pyöräksi sopii parhaiten joko aivan tavallinen jousittamaton lasten polkupyörä tai vaihtoehtoisesti etujousitettu lasten maastopyörä. Näillä pyöräilyn opettelu on helppoa ja kevyttä, eikä peruspyörän hintakaan vielä päätä huimaa. Pyöräilyinnon kasvaessa ja pikkupyöräilijän omien mieltymysten selkiytyessä valikoimastamme löytyy normifillareiden lisäksi esimerkiksi lapsille ja nuorille sopivia täysjousitettuja maastopyöriä sekä sähköpyöriä. Lastenpyörävalikoimaamme pääset tutustumaan täältä.


Pyörän kokoa valittaessa ei kannata jättää kovin paljoa kasvunvaraa. On harmillista, jos pyöräilyinnostus laantuu alkuunsa, koska liian isossa pyörässä jalat eivät yllä kunnolla polkimille ja ohjaustankoa joutuu kurottelemaan. Kokotaulukko oikean kokoisen pyörän valintaa helpottamaan löytyy verkkokaupasta pyörien yhteydestä.


Lastenpyörät ovat usein hitusen kattavammin varusteltuja jo tehtaalta tullessaan aikuisten fillareihin verrattuna. Monissa lastenpyörissä on valmiina pyöräilyuran alkuun riittävän hyvät polkimet sekä esimerkiksi soittokello. Kuhunkin pyörään sisältyvät lisävarusteet kannattaa vielä tarkastaa tuotetiedoista. Kuitenkaan esimerkiksi lokasuojia, seisontatukea ja valoja ei lastenpyöriinkään useimmiten sisälly, vaan ne täytyy ostaa erikseen. Lokasuojat ovat ehdoton hankinta lasten polkupyörään, jotta kouluun ei tarvitse sadepäivänäkään saapua yltä päältä rapaisena. Valot taasen tulevat ajankohtaiseksi hieman myöhemmin syksyllä, jolloin aamujen ja iltojen pimetessä ne ovat jopa lain vaatimat turvallisuusvarusteet.


Pakollinen kaveri lastenpyörälle on lapsen päähän sopiva pyöräilykypärä. Valikoimastamme löytyy myös mm. tyylikäs koulureppu sekä monipuolisesti päheitä pyöräilykuteita sekä suojavarusteita etenkin maastopyöräilystä innostuneelle pienelle polkijalle. Olemme lisäksi koonneet kokoelman koulumatkapyöräilyyn sopivia varusteita ja pyöriä omalle sivulleen.