Rtech - Pyöräilyn erikoisliike logo
Sisäänkirjautumiskuvake

OSTOSKORI

Bikepacking


Supersuosittu bikepacking eli pyörävaellus tai retkipyöräily, on mukava tapa viettää kesälomaa. Suosittuja bikepacking-kohteita aloittelijoille ovat esimerkiksi Ahvenanmaa ja Turun rengasreitti, ja kokemuksen kartuttua pyörän kanssa voi matkustaa kaikkialle, missä pyörällä pääsee liikkumaan. Lue aloittelevan bikepacking-matkailijan kokemuksista blogistamme ja ehkä inspiroidut itsekin viettämään kesäloman pyörän selässä!


Olemme koonneet tälle sivulle mahdollisimman paljon vaatteita ja varusteita, jotka kannattaa ottaa pyörävaellukselle mukaan. Bikepackingia harrastavat myyjämme ovat olleet apuna tuotevalikoiman kokoamisessa, joten näillä tuotteilla selviät varmasti pidemmästäkin reissusta! 


Parhaimmat pyörät bikepackingiin 


Bikepacking-varusteet osaksi pyörää 


Mitä varusteita bikepacking-reissulle?


Mitä on bikepacking?


Bikepacking on sanana pikkuhiljaa tehnyt tuloaan myös meidän suomalaisten keskuudessa. Bikepackingista on alettu puhumaan hieman ristiin retkipyöräilyn kanssa, vaikka näissä on pieniä eroavaisuuksia. Bikepackingissä pyritään pidentämään pyöräilymatkaa mahdollisimman minimaalisella varustuksella. Verrattaessa retkipyöräilyyn, bikepackingissä ei tyypillisesti käytetä isoja sivulaukkuja. Bikepacking ei myöskään ole rajoitettu vain asfalttiteihin vaan se toimii hyvin myös maastoajossa: bikepacking-varusteissa on hyvät kiinnikkeet, jotka eivät kolise ajettaessa epätasaisessa maastossa.



Parhaimmat pyörät bikepackingiin


Bikepacking-reissuille kelpaa mikä tahansa pyörä, jolla voi ajaa sora- sekä metsäreittejä pitkin. Tämän vuoksi kapearenkaiset maantiepyörät sekä kilpapyörät kannattaa jättää bikepackingin ulkopuolelle. Parhaimmat pyörät bikepackingiin ovat gravel- sekä maastopyörät.


Gravel-pyörät

Gravel-pyörä on yhdistelmä cyclocross- sekä maastopyörää ja on suosituin valinta bikepacking-pyöräksi. Gravel-pyörä on cyclocross-pyörän rennompi versio ja siinä missä cyclocrossiin on otettu vaikutteita maantiepyörästä, gravel on saanut vaikutteita ennemmin maastopyörästä. Leveämmälle renkaalle suunnitellun pyörän etuhaarukan ansiosta graveliin on mahdollista asentaa talvea varten nastarenkaat eikä ajokausi rajoitu pelkästään kesäkauteen. Gravelissa on laajat varustelumahdollisuudet, jonka johdosta gravel-pyörä on erinomainen valinta bikepacking reissuille. Hyvänä esimerkkinä bikepackingiin sopivasta gravel-pyörästä on kaikki Nuroad-mallit, esimerkiksi Cube Nuroad EX 2023. Tämän pyörän etuna on hieman leveämmät, 45 mm renkaat, jotka taklaavat myös haastavamman maaston. Hiilikuitukeula vaimentaa tärinää, jonka johdosta pyörän selässä jaksaa istua koko päivän. Pyörän 1x11-vaihteisto pitää vaihteiden vaihtamisen nopeana ja kevyenä kelistä ja maastosta riippumatta. Matkan mukavuuden takaa myös hydrauliset levyjarrut, jotka auttavat pitämään pyörän hallinnassa myös hieman jyrkemmissä alamäissä. Pyörä on myös helppo varustella ja siihen saa kiinnitettyä esimerkiksi tavaratelineen niin pyörän eteen kuin taakse.


Maastopyörät

Meillä on saatavilla monia erilaisia maastopyöriä ja löydät meiltä luomupyörien lisäksi myös sähkömaastopyöriä. Maastopyöriä on myynnissä kahdella eri joustotyypillä: etujousto sekä täysjousto. Etujousitetussa eli jäykkäperäisessä maastopyörässä jousitus on pyörän etuosassa, joka tekee ajamisesta mukavampaa ja vähentää käsiin kohdistuvaa rasitusta. Pyörän keulassa oleva jousto tasoittaa maaston epätasaisuuksia ja sopii erinomaisesti ajettavaksi asfalttiteiltä aina isommille metsäreiteille asti.


Erinomainen esimerkki etujousitetusta maastopyörästä, joka sopii bikepackingiin, on Cube Reaction TM 2023. Tässä maastopyörässä on muihin maastopyöriin verrattuna hieman leveämmät renkaat sekä tässä Cuben Reaction TM -pyörässä on hissitolppa vakiona. Hissitolppa on korkeussäädettävä satulatolppa, jota ohjataan yleensä ohjaustangossa olevan käyttövivun kautta. Pyörän hallittavuudesta huolen pitää voimakkaat Magura MT Thirty hydrauliset levyjarrut sekä leveä ohjaustanko. Kun voimakkaat jarrut takaavat pyörän pysähtyvyyden jyrkemmässäkin alamäissä, takaa Sramin yksinkertainen 1x12 vaihteisto helpon vaihteiden vaihtamisen myös ylämäissä.


Täysjoustomaastopyörät sen sijaan ovat omiaan haastavampaan maastoon, jossa pyörältä vaaditaan myös enemmän. Täysjousitetuissa maastopyörissä jousitus on pyörän etuosan lisäksi myös takana ja pehmentää matkaa koko pyörän mitalta asti. Hyvänä nyrkkisääntönä jousituksen suhteen voisi pitää, että mitä vaihtelevampi maasto, sitä enemmän pyörässä tulisi olla joustavuutta. Loistoesimerkki bikepackingiin sopivasta täysjoustomaastopyörästä on CUBE Stereo ONE22 HPC TM 29. Tämä täysjoustomaastopyörä taklaa melkeinpä minkä tahansa off-road -tien vaivattomasti. Sramin 1x12 GX-vaihteisto sekä 52-hampainen takapakka varmistavat pyörän kiipeämisen monipuolisempiakin mäkiä pitkin. Tämän pyörän pysähtymiskykyyn voi luottaa, sillä tämän on takaamassa Shimanonin hydrauliset XT levyjarrut, jotka pysäyttävät pyörän myös tiukoissa tilanteissa. Matkan mukavuutta on lisäämässä FOXin 34 -keula, Float DPS -takaiskari sekä hissitolppa, jotka auttavat myös pitämään pyörän paremmin hallinnassa.


Sähkömaastopyörä on myös kelpo valinta ja soveltuu myös bikepackingiin, jos tiedossa oleva reitti ei ylitä akun kantavuutta. Sähkömaastopyörä itsessään ilman avustusta on erittäin raskas polkea ja jos hakusessa on bikepackingiin tarkoitettu pyörä, kannattaa siinä vaiheessa miettiä maastopyörää ilman sähköavustinta.



Bikepacking-varusteet osaksi pyörää


Bikepacking on tarkoitus toteuttaa mahdollisimman vähillä sekä kevyillä varusteilla. Pyörään kiinnitettäviä varusteita on olemassa neljää erilaista: pyörän eteen kiinnitettäviä, pyörän runkoon kiinnitettäviä, satulaan kiinnitettäviä sekä pyörän takaosaan kiinnitettäviä varusteita.



Pyörän etuosaan kiinnitettäviä laukkuja sanotaan tankolaukuiksi. Tankolaukkuja on olemassa useita erimallisia ja kokoisia ja niiden ominaisuudet vaihtelevat esimerkiksi vedenpitävyyden suhteen. Yllä olevassa kuvassa on meidän supersuosittu tankolaukku ACID Pack Pro 15. Tämä ohjaustankoon kiinnitettävä laukku on suunniteltu yhteistyössä harrastajien kanssa, joiden intohimona on bikepacking. Laukussa on kaksiosainen rakenne, joka koostuu kiinnitysremmeistä sekä vedenkestävästä kuivapussista. Vaakatasossa oleva kiristysremmi sekä ilmaventtiili mahdollistavat laukun sisällön puristamisen mahdollisimman pieneen tilaan. MOLLE-kiinnityssysteemi mahdollistaa remmien turvallisen kiinnityksen ohjaustankoon. Laukussa on heijastavia yksityiskohtia sekä myös kiinnitysmahdollisuus etuvalolle. 


Oliko tankolaukku loppu? Kurkkaa Evoc Boa -tankolaukku


Pyörän yläputkeen eli runkoon kiinnitettäviä laukkuja sanotaan runkolaukuiksi. Acid Frame Bag Pack Pro 3 on yksi uusimmista tulokkaista ja erinomainen ratkaisu runkolaukuksi. Myös tämä laukku on toteutettu yhteistyössä kokeneiden bikepacking-harrastajien kanssa. Laukku on valmistettu vedenpitävästä ja kestävästä materiaalista, minkä ansiosta laukku säilyy pitkään hyvänä ja on helppo puhdistaa. Myös tässä runkolaukussa on kiinnitetty huomiota liikenneturvallisuuteen ja laukun ulkopinnalta löytyy heijastavia yksityiskohtia. Laukussa käytetyn MOLLE-kiinnitysjärjestelmän avulla saat kiinnitettyä laukun turvallisesti kiinni pyörän runkoon. MOLLE mahdollistaa myös esimerkiksi lisätaskujen kiinnittämisen laukkuun.  


Satulaan on helppo kiinnittää satulalaukku. ACID Saddle Pack Pro 15L on satulalaukku, joka on myös kehitetty yhdessä kokeneiden harrastajien kanssa, joiden intohimona on bikepacking. Satulalaukku on nopea ottaa mukaan ja tämän johdosta se on oivallinen seuralainen niin kauppareissuille kuin pidemmille pyöräretkille. Kuten aikaisemmin mainitussa tankolaukussa, myös tässä satulalaukussa laukkuosa on varustettu ilmaventtiilillä, joka mahdollistaa sisäosan pakkaamisen mahdollisimman tiiviiksi. Laukun kaksiosaiseen järjestelmään kuuluu valjaskappale ja sen sisään laitettava vedenpitävä laukkuosa. Myös tässä laukussa on käytetty MOLLE-kiinnitysjärjestelmää ja laukun saa turvallisesti ja tukevasti kiinnitettyä satulan kiskoihin ja satulatolppaan. Heijastavien ulkopintojen lisäksi satulalaukussa on kiinnike takavalolle, joka lisää liikenneturvallisuutta ja pyörän näkymistä hämärissä keleissä.


Pyörän takaosaan kiinnitettävät sivulaukut maksimoivat kuljetettavan tavaran määrän. Sivulaukut on helppo kiinnittää pyörän takana olevaan tavaratelineeseen ja näistä hyvänä esimerkkinä toimii ACID Travlr City 2x20l. Nämä laukut ovat vedenkestävät ja ne pitävät tavarat kuivina myös vaihtelevassa säässä. Nämä sivulaukut on varustettu olkahihnoilla, joiden avulla laukut on helppo ottaa kantoon ja kuljettaa mukana esimerkiksi kauppaan. Suurimmassa osassa pyöriä ei ole tavaratelinettä valmiiksi asennettuna eikä sivulaukkuja voi käyttää ilman tavaratelinettä. Kaikki tavaratelineet eivät kuitenkaan käy kaikkiin pyöriin, joten ennen kuin ostat telineen, tarkista pyöriin sopivat lisävarusteet -sivulta, mikä tavarateline sopii juuri sinun pyörääsi. 



Bikepacking-varusteet pyöräilijälle


Aivan ehdoton pyöräilijän varuste hiemankaan pidemmille pyöräreissuille on pehmustetut alushousut/shortsit. Meillä on saatavilla pehmustettuja alushousuja sekä shortseja niin naisille, miehille kuin lapsillekin. Pehmustetuissa shortseissa on pehmeä vyötärönauha, joka ei painaudu ihoon, sekä laadukas CUBEn pehmuste. Shortsit ovat myös erittäin hengittävät, mikä omalta osaltaan takaa olon mukavuuden. Hieman viileämmille keleille meiltä löydät myös pehmustettuja housuja ja näitä on saatavilla niin naisille kuin miehille. Naisille on tällä hetkellä saatavilla pehmustettuja housuja trikoiden muodossa ja miehille 3/4 pituisella lahkeella. Jos keli äityy huonoksi tai muuttuu sateiseksi, eivät nämä housut kuitenkaan pidä sinua lämpöisenä saati sitten kuivana. Tiesitkö, että voit käyttää pehmustettuja alushousuja tai pehmustettuja shortseja pyöräilyhousujen alla? Yhdistettäessä vedenpitävät pyöräilyhousut pehmustettuihin alushousuihin saat maksimoitua pyöräilyn mukavuuden myös vaihtelevissa sääolosuhteissa. Meillä on saatavilla pyöräilyhousuja naisten ja miesten lisäksi myös lapsille. Housuja on alkaen kevyistä, lämpimille keleille tarkoitetuista pyöräilyhousuista aina talvipakkasille sopiviin talvipyöräilyhousuihin asti. 


Housujen lisäksi kannattaa pyöräreissulle ottaa vähintään varalta mukaan pyöräilyyn sopiva takki. Pyöräiltäessä pidempiä matkoja kannattaa takin valinnassa kiinnittää huomiota takin hengittävyyteen sekä vedenpitävyyteen. Meillä on saatavilla pyöräilyyn sopivia takkeja niin naisille kuin miehille. Ohuemmat takit soveltuvat käytettäväksi hieman lämpimille keleillä, mutta meiltä löydät pyöräilytakkeja myös talvipakkasia varten. Kannattaa tutustua kattavaan valikoimaamme pyöräilytakeista


FOX Racing Defend Water -sukat pitävät jalat kuivina. Näissä vedenpitävissä sukissa vedenpitävyyden on takaamassa PU-kalvo, joka pitää jalat kuivina myös kosteammilla reiteillä. Kangaspinta suojaa jalkoja myös pikkuroskilta ja tekee sukista helpot puhdistaa. Vaikka sukkien ulkopintaan on kiinnitetty erityistä huomiota, ei sukan mukavuutta ole unohdettu: tasaommelkärki pitää olon mukavana myös varpaiden kärjissä saakka. 


Yksi pyöräilijän perusvarusteista on selkäreppu ja tämä pätee myös bikepackingissä. Pyöräillessä repun tulee olla hyvin selässä istuva. Yksi erinomainen vaihtoehto on CUBE Pure 4 -pyöräilyreppu. Tässä repussa on kaikki ominaisuudet, jotka bikepacking-repulta voi toivoa: MOLLE-kiinnitysjärjestelmä, yhteensopivuus juomapussin kanssa ja X-muotoiset olkahihnat. MOLLE-kiinnitysjärjestelmän ansiosta reppuun on mahdollista liittää esimerkiksi ylimääräisiä taskuja, jos tuntuu, että pienelle lisätilalle olisi tarvetta. Reppu on yhteensopivan juomapussin eli juomarakon kanssa ja repussa on juomapillille aukot repun molemmilla puolilla. X-muotoiset olkahihnat varmistavat repun selässä pysymisen. 



Mitä varusteita mukaan bikepacking-reissulle?


Vaikka bikepackingin tarkoituksena on tehdä retkiä mahdollisimman kevyillä varusteilla, kannattaa kuitenkin kaikki perusvarusteet pitää mukana. Yksi tällainen tuote on pyörän pumppu. Kevyt ja helposti pieneen tilaan mahtuva Lezyne Alloy Driven alumiinipumppu on erinomainen otettavaksi pyöräretkille mukaan. Pumpun suuremman ilmatilan avulla täytät renkaan aivan käden käänteessä. Mukana kulkevan pumpun avulla on myös helppo säädellä renkaiden paineita sopivaksi juuri sen hetken ajomaastoon.


Toinen varuste, jota kannattaa aina pitää pyöräreissuilla mukana, on polkupyörän ulkorenkaan paikka. Rengas hajoaa aina pahimmalla hetkellä ja jos paikkasettiä sekä pumppua ei ole mukana, saattaa pyöräreissu jäädä tähän. Tyypillisin renkaan rikkoja on joko lasinsiru tai terävä kivi. Näiden tekemään naarmuun tai renkaassa olevaan reikään toimii erinomaisesti Park Tool TB-2 ulkorenkaan paikka. Näitä kannattaa pitää aina mukana vähintään kaksi settiä, jos kävisi niin huono tuuri, että molemmat renkaat sattuvat hajoamaan saman reissun aikana tai renkaaseen tulee useampi rikkonainen kohta. Myös sisäkumille on olemassa paikkasettejä, tällainen on esimerkiksi Park Toolin VP-1 sisärenkaan paikkasetti. Setissä tulee mukana paikka, liima sekä hiomapaperi. Hiomapaperilla hiotaan reiän reunat tasaiseksi, jonka jälkeen liimalla kiinnitetään paikka kiinni. 


Pieneen tilaan mahtuva Lezynen Allen Block -monitoimityökalu on myös erinomainen matkakaveri. Tässä monitoimityökalussa on yhdistetty 10 eri työkalua pakattuna kompaktiin pakettiin. Monitoimityökalun avulla säädät helposti esimerkiksi satulan korkeutta tai varmistat pulttien kireyden vaihtelevan maaston jäljiltä.


Taskukokoinen Rex Black Diamond -ketjuöljy on hyvä pitää mukana jokaisella pyöräreissulla. Tämä pieneen tilaan mahtuva ketjuöljy on varustettu Black Diamond -partikkeleilla, mitkä parantavat voiteluominaisuuksia. Tämä huippuluokan ketjuöljy pienentää ketjun sisäistä kitkaa, vähentää kulumista ja mikä parasta, tätä on mahdollista voidella ketjuihin myös hieman märemmissä olosuhteissa. 


Pyörän kunnon lisäksi, etenkin kesällä ajettaessa, tulee sinun huolehtia myös omasta voinnistasi. Kesällä erityisen tärkeää on muistaa kunnollinen nesteytys. Meillä on saatavilla erilaisia juomapulloja sekä juomarakkoja. Juomapullon ja juomarakon erona on, että juomarakko on yleensä kiinnitettynä selkäreppuun/vyölaukkuun ja juomarakosta pystyy turvallisesti juomaan pillin avulla ajon aikana ilman turhaa pysähtymistä. Juomarakosta tulevan letkun voi kiinnittää erillisellä klipsillä esimerkiksi kiinni takkiin, jolloin letku on jatkuvasti saatavilla. Hyvä esimerkki juomarakosta on EVOCin Hydration Bladder Insulated. Tähän juomarakkoon mahtuu kaksi litraa vettä, joten tämä pitää janoisemmankin kaverin nesteytettynä hieman pidemmänkin reissun ajan.


Jos ennemmin kaipaat perinteisempää juomapulloa tai haluat juomapullon juomarakon lisäksi, kannattaa pullolle ostaa kunnollinen juomapulloteline, jonka saa kiinnitettyä pyörän runkoon. Juomapullotelineet sopivat lähtökohtaisesti jokaiseen pyörään. Ainoana poikkeuksena on täysjoustomaastopyörät, joihin sopii usein paremmin sidecage-teline, eli teline, josta pullon voi irrottaa sivusta. Näihin telineisiin sopii parhaiten 500 ml juomapullo