Suomen Top 5 -pyöräreitit
4.8.2023
Suomi on pullollaan kauniita maisemia ja komeita nähtävyyksiä. Autolla kuljettaessa matkan varrella olevia näkymiä ehtii harvoin ihastelemaan, kun mielessä on lähinnä määränpään mahdollisimman nopea saavuttaminen. Pyöräillessä asiat ovat kuitenkin toisin: aikataulu on harvemmin yhtä tiukka, ja jo reissuun lähtiessä voi itse matkanteon nähdä jopa määränpäätä tärkeämpänä osana retkeä. Tähän blogijulkaisuun olemmekin koonneet viisi toinen toistaan upeampaa pyöräreittiä eri puolilta Suomea. Listalta löytyy niin perheretkelle sopivaa päivämatkaa kuin kokenuttakin maastopyöräilijää haastavaa erämaalenkkiä, joten tärppeihin kannattaa tutustua olivatpa omat pyöräilymieltymykset sitten millaisia tahansa. Lisäksi jokaisen reitin yhteyteen on koottu kasa vinkkejä siitä, millaisin varustein reissut parhaiten sujuvat.
Pyöräretkikärpäsen purressa kannattaa vilkaista myös aiemmat blogipostauksemme myyjämme Janin kokemuksista Ahvenanmaan bikepacking-reissulta sekä Suomen virallisista bikepacking-reiteistä.
1. Saimaan saaristoreitti
Mm. Lappeenrannan ja Imatran kautta kulkeva Saimaan saaristoreitti tarjoaa pyöräilijälle paljon nähtävää ja koettavaa. Vajaan 160 kilometrin pituinen reitti kulkee suurelta osin pitkin maantien laitaa, mutta mahtuupa matkalle myös yksi lautta- ja yksi lossimatka. Vielä melko maltilliseen 50 kilometrin päivätahtiin saaristoreitin kiertää kolmessa päivässä, mutta matkan varrella oleviin nähtävyyksiin rauhassa tutustuen voi reissulla viihtyä huomattavasti pidempäänkin.
Salpausselän harjuja pitkin kulkeva Saaristoreitti on tunnettu erityisesti lukuisista luontokohteistaan ja -nähtävyyksistään. Reitin varrella voi pistäytyä esimerkiksi Saimaan Rivierana tunnetulla 1,5 kilometrin mittaisella Huuhanrannalla, Suomen vanhimmalla matkailunähtävyydellä, Imatrankoskella ja Saimaan suuret selkävedet halkaisevalla Kyläniemellä. Halutessaan voi saaristoreittiin yhdistää myös n. 60 kilometrin pituisen Savitaipaleen kierroksen, jonka varrella pääsee näkemään muun muassa Kärnäkosken linnoituksen ja runsain mitoin idyllistä maalaismaisemaa.
Saimaan saaristoreitti kulkee pääosin asfalttiteitä pitkin, mutta matkan varrelle osuu myös muutamia soratiepätkiä. Tämän takia optimaalisin valinta reissulle lieneekin gravel-pyörä tai hieman kevyempää polkemisurakkaa kaipaavalle hybridi-sähköpyörä. Varustamalla pyörän tavaratelineellä sekä sivu- ja runkolaukuilla voi säästää selkäänsä painavan repun aiheuttamilta jumeilta. Etenkin reitin pohjoispuoliskolla pyörähuollot ja pyöräilytarvikeliikkeet ovat harvassa, joten mukaan kannattaa pakata myös tärkeimmät varaosat ja huoltotarvikkeet.
2. Kolin maastopyöräreitit
Kolilta löytyy lukuisia eri reittejä erilaisille pyörille ja pyöräilijöille. Gravel-pyöräilylle loistavat puitteet rakentuvat alati laajenevien hiekkatiereittien varaan, ja pidempien reittien ystäville voi suositella maisemiltaan upeaa, n. 250 kilometrin pituista, Pielisen kierrosta. Vaihtoehtoisesti hieman lyhyemmän ja erilaisen reitistä saa lähtemällä matkaan Kolin satamasta M/S Marival II:n kyydissä Pielisen yli Vuonislahteen, josta matka taittuu Ahvenisen kautta takaisin kohti Kolia. Pielisen kierroksen varrelta löytyy upeita maisemia sekä näköalapaikkoja, ja aikaa kannattaakin varata muutamiin pysähdyksiin. Esimerkiksi Pirunkirkko n. 12 km Kolilta etelään on uniikki kohde historioineen ja näköaloineen, eikä myöskään n. 5 km Kolin pohjoispuolella sijaitsevaa henkeäsalpaavia näköaloja tarjoavaa Räsävaaran näköalatornia kannata jättää näkemättä.
Maastopyöräilyn ystäville Kolilla on paljon kesäisin pyöräilykäyttöön muunnettua latupohjaa. Reitit ovat verrattain helppokulkuisia ja leveitä soveltuen siten aloittelevammallekin maastopolkijalle. Maasto on melko mäkistä, minkä takia pyöräksi kannattaakin valita sähkömaastopyörä, jolla reitit eivät käy liian raskaiksi, maisema vaihtuu miellyttävää vauhtia ja energiaa jää myös nähtävyyksien ihasteluun. Jos pyörien nappaaminen reissuun mukaan tuottaa tuskaa tai sopivaa pyörää ei kotoa löydy, reissun pelastaa Polar Adventures -välinevuokraamo, josta löytyy fillareita sähköavustuksella tai ilman aina Cuben täysjoustoista, easy entry -kaupunkipyöriin ja Fatbikeihin sekä erilaisiin lastenpyöriin. Polar Adventures sijaitsee näppärästi uuden Break Sokos Hotel Koli Kylän yhteydessä, ja vuokraus onnistuu niin paikanpäältä, puhelimitse, sähköpostitse kuin nettisivuilta. Polar Adventures on myös omalla välineellä polkevan pyörälomailijan ystävä pyöränhuoltotarvikkeineen ja pesupisteineen. Vuokrapyörät saa Polar Adventuresilta tilattua myös Kolin kylän ulkopuolelle, vaikkapa Kontiolahdella sijaitseville Kontiopoluille, joissa riittää haastetta kokeneemmallekin maastopyöräilijälle. Poluilta pääsee myös pidemmälle lenkille Jaama Trailille, Liperin Kinttupoluille ja. kuvankauniille Kolinpolulle.
Kolilla on myös hyvät mahdollisuudet koko perheen pyöräilyyn. Latupohjat ja hiekkatiet tuovat matkaan mukavaa perheen pienimpien pyöräilymotivaatiota ylläpitävää vaihtelua, ja sähköpyörällä ajaessa lapsetkin jaksavat hyvin aikuisten mukana. Omiin mieltymyksiin sopivia reissuvinkkejä kannattaa kysellä Polar Adveturesilta, sillä kauniiden maisemien ja aktiviteettien värittämiä reittejä löytyy aina lyhyistä ja helpoista pätkistä useiden kymmenien kilometrien pituisiin seikkailuihin. Polar Adventuresin avulla reissun varrelle saakin yhdistettyä esimerkiksi savusaunomista, ratsastusta Islannin hevosilla tai vaikkapa yksityisillallisen.
3. Pyhäjärven maisemareitti
Hieman yli 30 kilometrin mittainen reitti kiertää Tampereen eteläpuolella olevan Pyhäjärven pohjoispään rantoja pitkin ylittäen niin Tampereen, Nokian kuin Pirkkalan kuntarajat. Ajoaikaa reitin polkemiseen kuluu rauhaisaankin tahtiin vain parisen tuntia; kovakuntoisella maantiepedolla jopa alle tunti. Reitti on leppoisasti ajettavissa myös päiväreissuna ulkopaikkakunnilta, sillä Tampereen rautatieaseman lisääminen reittipisteeksi tuo lisämittaa matkalle alle kolme kilometriä. Sen sijaan pidempää reissua Pirkanmaan vesistömaisemissa suunnittelevan kannattaa katsastaa järvien reitit -sivusto, jonne on koottu 15 eri mittaista Pirkanmaan pyöräreittiä n. 30–340 km pituushaarukassa.
Maltillisesta pituudestaan huolimatta ei maisemista tarvitse tällä reitillä tinkiä: Tahmelassa ihailemaan pääsee Pispalanharjua idyllisine taloineen, Pyynikillä voi pistäytyä näkötornissa munkkikahveilla ja Hatanpään arboretumissa silmänruokaa tarjoavat toinen toistaan koreammat puut, pensaat ja kukat. Suurimmilta osin aivan rantoja myöten kulkevan reitin aikana pääsee lisäksi nauttimaan täysin henkäyksin kauniista järvimaisemasta. Tällä reitillä ei palveluiden saavutettavuudestakaan tarvitse huolestua, sillä käytännössä koko matkan ajan löytyy lähin kahvila, ravintola tai kauppa vain kivenheiton päästä.
Lyhyehkön pituutensa ansiosta Pyhäjärven maisemareitti sopii poljettavaksi vallan mainiosti myös perhekokoonpanolla varsinkin, jos matkan varrella pysähtyy lepuuttamaan koipiaan johonkin matkan varren lukuisista kahviloista tai ravintoloista. Pyörävalinnastakaan ei kannata 30 kilometrin matkalla turhia stressata, sillä matkan polkee melko kivuttomasti vaikka täysjoustomaasturilla. Kapearenkaisella maantiepyörällä tosin reitin soratiet kannattaa kiertää asfalttipintoja pitkin, mikä ei kuitenkaan matkaa juurikaan lisää.
4. Kaldoaivin erämaa
Avaa kartta uuteen välilehteen
Suomi-neidon päälaella heti Nuorgamin ja Utsjoen eteläpuolella sijaitseva Kaldoaivi on Suomen suurin erämaa-alue ja erityisesti pidemmistä ajorupeamista nauttivan maastopyöräilijän paratiisi. Kaldoaivilla kulkee lukuisia eri pituisia ja haastavuustasoltaan vaihtelevia reittejä, joita on koottu esimerkiksi Utsjoen kunnan karttasivulle. Erämaassa pääsee ihastelemaan henkeäsalpaavan kaunista Lapin luontomaisemaa, jossa ei parhaimmillaan näy ihmisen kädenjälkeä usean kymmenen kilometrin säteellä.
Kaldoaivin reiteistä kenties tunnetuin ja haastavin on erämaan halki kulkeva Mieraslompolan ja Pulmankijärven välinen lähes 70 kilometrin pituinen maastopyöräreitti. Suurelta osin reitti kulkee kalastajien ja poronhoitajien muodostamia mönkijäuria pitkin, mutta paikoitellen joutuu suunnistamaan täysin GPS:n tai vanhan kunnon paperikartan ja kompassin varassa. Mahtuupa reitille myös muutama vesistönylitys. Pituutensa ja haastavuutensa takia reitti ei sovellu aivan aloitteleville maastopyöräilijöille, vaikkakin halutessaan voi matkan pilkkoa osiin ottamalla mukaan teltan yöpymistä varten.
Maastopyöräilykokemuksen lisäksi Kaldoaivilla pyöräily vaatii huolellista etukäteissuunnittelua ja -varautumista. Esimerkiksi Mieraslompola–Pulmankijärvi-reitillä voi lähimmän autotien varteen olla jopa 35 kilometrin matka, kännykkäverkko ei toimi joka kohdassa reittiä, eikä matkan varrella ole laavuja tai autiotupia sääsuojaa tarjoamassa. Mukaan on siis hyvä pakata mm. kattava setti pyöränkorjaustarvikkeita, ensiapuvälineet ja vaihtovaatetta. Vettä ei onneksi tarvitse mukanaan rahdata mielettömiä määriä, sillä matkan varrella olevista tunturipuroista saa pullonsa täytettyä raikkaalla ja puhtoisella luonnonvedellä. Optimaalinen pyörävalinta Kalvoaivin koettelemuksiin on täysjoustomaastopyörä, jonka selässä pahimmatkin kivikko-osuudet taltuttaa leikiten.
5. Saariston rengastiet
Avaa kartta uuteen välilehteen
Parhaita pyöräreittejä listatessa ei Turun saariston rengastietä voi jättää mainitsematta. Reitin virallinen alku- ja päätepiste on Turun tuomiokirkolla, ja kokonaisuudessaan noin 250 kilometrin mittainen reitti kulkee vastapäivään kierrettäessä Turusta Naantalin, Merimaskun, Taivassalon, Kustavin, Iniön Houtskarin, Korppoon, Nauvon ja Paraisten kautta takaisin Turkuun. Pyöräiltävää tästä matkasta on ”vain” noin 200 kilometriä reittiin kuuluvien lauttamatkojen takia. Matkan varrella pääsee ihailemaan täysin henkäyksin kuvankaunista saaristomaisemaa, tutustumaan lukuisiin nähtävyyksiin ja puuhaamaan erilaisten aktiviteettien, kuten luontopolkujen, melontaretkien ja saaristosafareiden, parissa. Reitti on auki noin toukokuun puolivälistä elokuun loppuun.
Osa reitin lautoista liikennöi vain muutaman kerran päivässä, minkä takia retki vaatii hiukan edellä esiteltyjä pyöräreittejä huolellisempaa ennakkosuunnittelua ja aikataulutusta. Onneksi kuitenkin pyörille, toisin kuin autoille, lautoissa on käytännössä aina tilaa, ja vain Iniön ja Houtskärin välinen yhteys on maksullinen. Myös telttaa tasokkaampaa majoitusta halajavan on hyvä aloittaa majapaikkojen metsästys hyvissä ajoin keväällä — etenkin, jos matka ajoittuu kuumimpaan heinäkuun sesonkiin.
Noin 50 kilometrin päiväpyörämatkoilla rengastien kiertää neljässä–viidessä päivässä, mutta halutessaan retkeä voi venyttää lähes loputtomiin saariston nähtävyyksiä ja aktiviteetteja kierrellen. Haaveita pyöräreissusta saaristossa ei kuitenkaan tarvitse hylätä, vaikka kesän kalenteri olisi täydempikin, sillä vaihtoehtona on polkea myös noin puolet lyhyempi pieni rengastie, jonka reitti kulkee Turusta Paraisten, Nauvon, Seilin, Rymättylän ja Naantalin kautta takaisin Turkuun. Saaristoretken suunnitteluun apua löytyy runsain mitoin netistä, esimerkiksi reitin virallisilta kotisivuilta.
Optimaalinen pyörävalinta pääosin maantien vartta kulkevalle rengastielle on kevyesti rullaava rennohkon ajoasennon gravel tai polkemisurakkaa helpottava sähköpyörä. Pyörä kannattaa varustaa tavaratelineellä sekä sivu- ja runkolaukuilla, jotta pidemmän reissun aikana tarvittavat tavarat mahtuvat mukaan. Lisäksi mukaan kannattaa pakata ainakin renkaanpaikkaussarja, vararengas, pumppu sekä rengasraudat ja monitoimityökalu, sillä pyörätarvikeliikkeisiin ja -huoltoihin ei saaristossa aivan joka mutkan takana törmää.