valitse oikea pyöräilykypärän koko ja malli
20.4.2022
Hyvä pyöräilykypärä on pyöräilijän tärkein turva tiellä ja maastossa. Pyöräilykypäriä löytyy kuitenkin monenlaisia ja verkosta ostaessa on toisinaan hankala tietää, mikä on paras pyöräilykypärä juuri itselle. Malli, koko, väri ja erilaiset ominaisuudet vaikuttavat valintaan. Erityisesti verkkokaupasta ostettaessa oikean koon valitseminen voi olla hankalaa. Jotta valinta olisi mahdollisimman helppoa, olemme lisänneet kokotaulukon jokaiseen verkkokaupassa myynnissä olevaan pyöräilykypärään. Kokotaulukossa on ilmoitettu kypärän koko ja kokoa vastaava päänympärys senttimetreinä.
Mistä kohtaa päänympärys mitataan kypärää varten?
Päänympärys mitataan vaakasuoraan pään leveimmästä kohtaa, korvien yläpuolelta ja kulmakarvojen kohdalta. Mittaus sujuu parhaiten taipuisalla mittanauhalla, tai jos sellaista ei ole saatavilla, voi mittauksen suorittaa myös langanpätkällä ja viivaimella tai rullamitalla. Sama mittaustaktiikka pätee niin tavallisiin pyöräilykypäriin kuin esimerkiksi alamäkipyöräilyssä käytettäviin fullface-kypäriin. Jokainen merkki käyttää hiukan erilaista kokotaulukkoa kypärissään, joten siksi meiltäkään ei löydy mitään yleistä kokotaulukkoa vaan päänympärysmittaa kannata verrata erikseen siihen kypärään, jonka aikoo ostaa.
Kypärän säätäminen itselle sopivaksi
Kypärä asetetaan päähän siten, että otsa on suojattu. Sitä ei siis roikoteta tyylikkäästi takaraivolla. Jos päänympärys on mitattu oikein ja koko valittu sen mukaan, mutta kypärä tuntuu edelleen väärän kokoiselta, voi kypärää vielä hienosäätää sopivamman kokoiseksi. Niskapuolelta löytyy usein rulla tai muu säädin, jolla kypärän saa säädettyä niin, että se pysyy tiukasti päässä. Myös leukahihna tulee kiristää sopivaksi niin, että kypärä ei pääse lentämään pois päästä kovankaan iskun sattuessa. Sopiva kireys on sellainen, että leuan ja hihnan väliin mahtuu 1 tai 2 sormea.
Mikä on Fullface-kypärä?
Moottoripyöräkypärää muistuttavat fullface-kypärät on tarkoitettu erityisesti maastopyöräilyn vauhdikkaampiin alalajeihin, enduroon ja alamäkipyöräilyyn. Tavallinen kypärä suojaa päätä ja aivoja mutta fullface-kypärä suojaa myös kasvoja, leukaa ja niskaa. Fullface-kypäriä on karkeasti jaettuna kahta eri tyyppiä, jykeviä dh-pyöräilyyn tarkoitettuja kypäriä ja kevyempiä endurokypäriä, joissa on parempi ilmanvaihto. Lisäksi joissain endurokypärissä, kuten tässä Leattin mallissa, on irrotettava leukasuoja. Näin samaa kypärää voidaan käyttää useampaan käyttötarkoitukseen. Kaikissa fullface-kypärissä on joko MIPS tai muu vastaava suojausjärjestelmä, kuten Leattin 360° Turbine teknologia. Lisää erilaisista suojausteknologioista seuraavassa kappaleessa.
Kypärän suojausominaisuudet
Useissa pyöräilykypärissä mainitaan erilaisia suojausominaisuuksia, joista ehkä tunnetuin on MIPS. Mitä se sitten tarkoittaa? MIPS eli Multi-Directional Impact Protection System suojaa pyöräilijän päätä erityisesti vaarallisilta kiertoiskuilta, joita päähän usein kohdistuu kaatuessa. MIPS-kypärät toimivat yleensä sillä periaatteella, että niissä on ylimääräinen suojakerros kuoren ja pehmusteiden välissä, ja kun kypärään kohdistuu isku, tämä kerros liikkuu hiukan suojaten päätä iskulta ja ehkäisten vakavan aivovamman vaaraa. Muita pyöräilykypärän suojausjärjestelmiä ovat esimerkiksi Koroyd ja 360° Turbine Technology. Kaikkien näiden erilaisten suojausjärjestelmien tarkoitus on tehdä pyöräilystä mahdollisimman turvallista.
Valikoimastamme löytyy runsaasti niin fullface-kypäriä kuin tavallisia pyöräilykypäriä, jotka sopivat kaikenlaiseen pyöräilyyn maastolenkeistä työmatkapyöräilyyn. Lisäksi tarjolla on lasten pyöräilykypäriä, sekä tavallisina että fullface-versioina. Mikäli sinulla on kysymyksiä kypärän valinnasta, asiakaspalvelumme auttaa mielellään sähköpostitse rtech@rtech.fi ja kypäriä pääsee sovittamaan liikkeessämme Pirkkalassa.